Een misleidende naam 

Blauwalg zijn in werkelijkheid cyanobacteriën en kan groen van kleur zijn, maar voor het gemak hanteren we deze naam voor de rest van het artikel. Blauwalgen komen gedurende het hele jaar door voor en leven van licht en in het water aanwezige stikstof, nitraat, koolstofdioxide en fosfaat en zetten deze om in koolhydraten, eiwitten en suikers die dieren weer kunnen opnemen. Als het water een temperatuur van twintig tot dertig °Celsius bereikt en veel voedingsstoffen bevat zal de groei van de bacteriën snel vermenigvuldigen en een drijflaag op het water gaan vormen. Voor veel inwoners van de gemeente Altena bestaat recreatie onder andere uit zwemmen, maar het wordt afgeraden om dit te doen in water dat blauwalg bevat. Spoel u goed af met water als u toch in contact bent gekomen met blauwalg. 

De groen, turquoise, tot geheel blauwe en zelfs roodbruine kleur komt pas vrij als de bacteriën in grote hoeveelheden sterven. De vrijgekomen gifstoffen zorgen voor vissterfte, stankoverlast en kan na twaalf uur leiden tot huidirritatie, darmklachten, oorontsteking en of geïrriteerde ogen als mensen en (huis)dieren het binnen krijgen en wel tot vijf dagen aanhouden. Raadpleeg de huisarts bij aanhoudende klachten.  

Rijkswaterstaat monitort de kwaliteit van als zwemlocaties aangegeven plekken aan de rivier en als gemeente Altena plaatsen we waarschuwingsborden bij officiële zwemlocaties waar blauwalg is geconstateerd of wordt vermoed. Op www.zwemwater.nl kan u de site raadplegen voor alle officiële zwemlocaties en de meest recente informatie over de waterkwaliteit. Waakzaamheid blijft echter geboden bij stilstand of langzaam stromend water, ook als er geen borden staan.  

Signaleer je blauwalgen of heb je een vermoeden dan kan je dit melden bij…………………………