Voor het krijgen van een creatieve ingeving is een creatieve omgeving niet noodzakelijk, maar voor mij persoonlijk wel wenselijk. Boven de monitors hangt een fotodoek dat me een blik bied op het water vanaf het strand en een boom. Als ik nog verder naar boven kijk zie ik een betonnen plafond. Een wit, gepleisterd plafond. In dat laatste wil ik verandering brengen door hier een draadpaneel op te hangen.

Het idee is om een draadpaneel aan het plafond te hangen. Onder normale omstandigheden wordt het als schutting gebruikt, maar ditmaal moet het gaan dienen om de kroon van een boom na te bootsen. Door het paneel wil ik kunststofplanten vlechten, waardoor een deel van de takken aan het zicht wordt onttrokken. Kijkend naar de kroon van een boom in zijn natuurlijke omgeving zie je op een zomerse dag de onderkant van de bladeren, maar in mijn hobbykamer wil ik de bovenkant van de bladeren zien. 

Ik heb een fijnmazig gaas gebruikt voor het vormgeven van de takken en kabelbinders om het gaas aan het paneel te bevestigen. Deze heb ik aan één kant van het paneel bevestigd.

De tropische temperaturen buiten bevinden zich ver boven wat geschikt is om purschuim te verwerken. Vanwege deze reden kies ik ervoor om in de woonkamer eraan verder te werken. Het framewerk is vol met purschuim gespoten. Het schuim zet uit tot buiten het fijnmazige gaas. 

De andere kant wilde ik ook van een laag purschuim voorzien om de constructie te versterken en een extra optie te hebben. Voor ik de derde en laatste bus purschuim hanteerde besloot ik eerst alles in vorm te snijden. Daarna was het mogelijk om gerichter te werken.

Om alle oneffenheden weg te werken en de constructie nog verder te versterken gebruik ik tegellijm. Het zal het geheel wel zwaarder gaan maken om op te hangen. Eerst bracht ik een dunne laag aan. Het maakt het makkelijker om de volgende lagen aan te brengen. Door het paneel op te hangen werkt het makkelijker om tegellijm aan te brengen, maar weer niet overal. Ik zal het paneel diverse malen moeten draaien om overal bij te kunnen komen. 

Tijdens het aanbrengen van de lagen tegellijm kwam het ook terecht op het draadpaneel waar het ongewenst is. Het is van het metaal verwijderd met behulp van een schroevendraaier en een stukje schuurpapier. Het gebruik van een staalborstel bleek geen succes te zijn. 

De eerste laag verf over de grondverf bestaat uit de kleur Industrial Black. Voor de stam gebruikte ik een kleine verfroller van een kleurtester in de kleur van cornflower field voor een dwarsdoorsnede. Het was de eerste van drie lagen die op de stam zouden komen. Eerst was mijn bedoeling om de ringen duidelijk zichtbaar aan te brengen, maar na een paar mislukte pogingen zag ik hiervan af. 

Over het matte zwart kwam de kleur Sahara Brown. Een bruin, eveneens in het mat. Ik gebruikte hiervoor een kwast die ik lichtjes aanbracht om het zwart als achtergrondkleur te behouden. 

De eerder met plakband afgezette hoeken van het gaaspaneel heb ik af geknipt. Het geeft het paneel een afgeronde vorm. Ik heb het voorzien van een groene kleur verf nadat ik de meeste restanten van grondverf en verf van het gaas had verwijderd met stukjes schuurpapier. Ontevreden over de glanzende laag op de stam heb ik deze vervangen door een lichtbruine kleur.

Het uiteindelijke resultaat. Tijd voor de volgende fase.

De kunstplanten verspreidde een doordringende geur nadat ik deze uit de verpakking had gehaald, maar na een paar dagen was deze geheel verdwenen. Er zijn achtenveertig strengen kunstmatige, maar levensecht lijkende klimopplanten van elk twee meter lang in verwerkt. Deze boom zal zijn bladeren niet laten gaan vallen en het jaarrond groene bladeren hebben. Vast gemaakt aan het draadpaneel met groen gekleurde tairips, waarvan de uiteinden zijn afgeknipt. 

Waar ik me op had verkeken was de hardheid van het betonnen plafond. Hier wil ik vier haken ophangen met elk een korte ketting en een karabijnhaak waaraan het draadpaneel kan worden vast gemaakt. Hier heb je dus geschikt gereedschap voor nodig en lukte helaas niet met wat improviseren met wat er wel aan middelen in huis is. Het resultaat mag er echter zijn. 

© Copyright Pierre Westdijk