Op zoek naar wat inspiratie voor een nieuw project leidde een zoektocht op het internet uiteindelijk naar een miniatuur luchtballon van papier-maché. Er kwamen talrijke voorbeelden voorbij. Na het bekijken van een fractie ervan besloot ik dat het iets was voor mij om te maken en mijn werkruimte thuis ermee op te sieren.

Na het opblazen van een ballon heb ik behanglijm gebruikt om het op de ballon te smeren voor ik stroken krantenpapier kriskras heb aangebracht. Ik ben begonnen met grote stroken en voor de hierop volgende lagen heb ik steeds kleinere stroken gebruikt. Tussen elke laag heb ik een dag gewacht om er zeker van te zijn dat alles droog is. Na vijf lagen was het geheel stevig genoeg om de ballon overbodig te maken. Ik heb een kleine opening in de ballon geknipt en daarna geluisterd hoe de leeglopende ballon zich los trok van het krantenpapier. Daarna was ik in staat om de ballon in zijn geheel eruit te trekken.

Achteraf had ik beter nog een zesde laag moeten aanbrengen of zorgvuldiger de vijf lagen moeten aanbrengen, want er waren een paar deuken ontstaan tijdens het moment dat de ballon zich los scheurde van de binnenkant. 

Om het geheel steviger te maken heb ik gebruik gemaakt van los gescheurd stukjes A4 papier. Alle onbeschreven delen van brieven, samenvattingen en rapporten heb ik hiervoor gebruikt om straks over een wit gekleurde ondergrond te beschikken. 

Om geen verf te hoeven gebruiken heb ik er voor gekozen om verder aan de ballon te werken met gekleurd papier. 

Na een halfslachtige poging om een net te maken van 3-mm dik Hennep touw ben ik van het oorspronkelijke plan afgeweken en lijm het touw in een patroon op de ballon. 

De onderkant van de ballon wil ik van een opening voorzien ter grootte van de mand die er onder komt te hangen. Een ring van karton is gemaakt van een strook, dun karton. Hier komt wit papier overheen om het onderdeel van de ballon te laten worden. 

Om het op een net te laten lijken ben ik verder gegaan met het vastlijmen van hennep touw. Om de luchtballon op te kunnen hangen heb ik een schroef met een ring aan de bovenkant aangebracht. 

Voor het maken van de mand ben ik met behulp van karton en hennep touw aan de slag gegaan. Een dubbele bodem om het geheel sterker te maken. Het hennep touw heb ik gebruikt voor het vlechtwerk. Aan de bovenzijde en onderzijde ben ik hiervan afgeweken. Voor de onderkant van de mand was het mijn bedoeling geweest om het te verdelen in wit en geel gekleurde vierkanten, maar na het aanbrengen van het gele papier heb ik het oorspronkelijke plan herzien.

Om de mand aan de luchtballon te verbinden ben ik verder gegaan met het vastlijmen van hennep touw.

Om de luchtballon wat meer op te fleuren heb ik aan de buitenkant van de ballon vier, zilverkleurige belletjes aangebracht.

De zandzakken heb ik gemaakt van karton en papier en op de zijkanten van de mand geplakt.

Het uiteindelijke resultaat van mijn knutselwerk. Nou wordt het tijd om op zoek te gaan naar een passende ballonvaarder!