Hoe zou plantaardig intelligent leven eruit kunnen zien? Een plotselinge vraag die me met een nieuwe uitdaging opscheepte. Om hier een mogelijk antwoord op te bedenken viel ik terug op mijn plantenkennis en talrijke afbeeldingen van bomen op het internet. 

Op een zonnige dag ben ik aan de slag gegaan, zittend op mijn balkon. Ik heb fijnmazig gaas gebruikt om het bovenlichaam vorm te geven. Om het geheel bij elkaar te houden heb ik de uitstekende uiteinden met behulp van een tang omgedraaid. Andere delen heb ik met behulp van kabelbinders vast gemaakt of tijdelijk met plakband, tot ik aan de slag kon met purschuim. Het laatste moest voor de uiuteindelijke stevigheid gaan zorgen.

Voorzichtig ben ik met de buis purschuim aan de gang gegaan en heb steeds kleine hoeveelheden gebruikt. Na het te hebben laten uitharden heb ik al het overtollige weg gesneden.

Ik had overwogen om eerder dit gat aan te brengen voor ik aan de slag ging met purschuim, maar gezien de grootte ervan heb ik daarvan afgezien. Het geheel is nu stevig genoeg en ik ben erin gaan snijden tot het gaas kwam bloot te liggen. Hier kwam de tang aan te pas voor ik verder ben gegaan met het hanteren van het mes om het verder uit te hollen. . 

De volgende fase met purschuim is aangebroken. De vorm van het onderlichaam is geheel verloren gegaan door de uitzettende purschuim, maar een mes zal hier later verandering in brengen.

Het boven- en onderlichaam heb ik vast gemaakt voor opnieuw purschuim aan te pas kwam. 

Behanglijm en krantenpapier onttrokken alle oneffenheden aan het zicht. Het stelde me na enige droogtijd in staat om wat ideeën te tekenen, zoals bijvoorbeeld paddenstoelen. 

Ik heb van verschillende soorten paddenstoelen afgezien. 

Het is relaxerend om het project steeds verder vorm te geven. 

Versnipperd karton en heel veel behanglijm om het te doorweken vormen de schors. Ik had over verschillende patronen nagedacht en uiteindelijk voor deze gekozen.

De eerste laag verf is er over heen gegaan nog voor ik geheel klaar was met wat de ogen moeten worden. Ik had het zowel naar achteren als naar voren willen laten kijken, maar ben ondertussen van gedachten veranderd. Om het te realiseren moest ik diverse lagen papier aanbrengen om de ogen aan de voorkant wat ronder te maken. De verf kreeg alle tijd om te drogen en ik kon eraan verder werken. 

Voor de overgang van ouder hout naar jonger hout heb ik van diverse kleuren verf gebruik gemaakt.

Vormgeving van de bladeren. In plaats van een kleurrijke bloem als oog heb ik voor een groene krans van bladeren gekozen. 

Voor de verse bloem heb ik gekozen voor een glanzende verf om als ogen te dienen. Voor de verslapte bloemsteel heb ik een combinatie van glanzend groen en mat, licht grijs gekozen.

De paddestoelen hebben diverse tinten blauw gekregen met een onderkant van licht geel. 

Het krijgt geen handen, maar groene stengels. 

Ik heb het Banjam gedoopt. Een collega kwam met deze naam en deze heb ik direct overgenomen, omdat ik zelf niet in staat bleek te zijn om iets te verzinnen dat me aansprak.