Heermoes is een sterke en fragiele plant 

Kenmerkend voor Equisetum arvense (= heermoes) zijn de gelede, holle mergstengels. Kransen van zijtakken wisselen af met kransen van schubvormige bladeren. Heermoes is een sporenplant met een veelzijdige gebruik in de fytotherapie. De fertiele stengels verschijnen gedurende de maanden april en mei. Wind en water transporteren de rijpe sporen naar nieuwe locaties in allerlei milieus waar de plant zich veelal weet te handhaven. De diep woekerende wortelstokken halen mineralen diep uit de grond en maken van de plant een grote uitdaging om deze te bestrijden. Hierin slaat de heermoes grote hoeveelheden energie op. Om de plant uit te putten is het noodzakelijk om de bovengrondse delen steeds opnieuw af te hakken of te maaien, maar aanwezige beplanting maken dit werk niet altijd uitvoerbaar in de praktijk. De wortelstokken zelf breken bij bewerking van de grond gemakkelijk in kleinere stukken, waarvan elk stukje opnieuw kan gaan uitlopen. Daarnaast is de plant resistent tegen veel chemicaliën. De middelen die wel werken hebben vaak slechts een tijdelijk effect omdat heel veel van het bodemleven wordt gedood en de gifstoffen sporenelementen vasthouden waardoor de bodem met een gebrek aan mineralen krijgt te kampen waardoor de heermoes nog sterker terug komt. Wat de bodem te kort komt aan mineralen en andere stoffen kunnen echter wel worden aan gevuld en daarmee zal de heermoes geleidelijk gaan verdwijnen omdat de plant een voorkeur heeft voor vochtige en matig voedselrijke grond.  

Een minder bekende kant van deze plant is de geneeskrachtige werking zowel inwendig als uitwendig ervan. Heermoes stimuleert de aanmaak en het herstel van kraakbeen, pezen, gewrichtsbanden, huid, haar, nagels en remt het verouderingsproces. Voor wie deze plant als medicijn wil gebruiken kan het beste een fytotherapeut raadplegen.  

 

Wat het stuk zou ondersteunen is een beleid van de gemeente Altena op dit gebied waarnaar verwezen kan worden en waarmee we onze inwoners kunnen informeren. Nu is het veel informatie zonder dat het duidelijk is wat wij als gemeente doen.