Af laten sterven van bolgewassen zorgt voor biodiversiteit 

De lente is gestart en dat betekent dat buiten alles weer begint uit te lopen, groeien en bloeien. Op verschillende locaties in Altena langs wegen en in parken zijn bolgewassen geplant. Bij het zien van de prachtige lange stroken met krokussen, tulpen en narcissen sieren de bermen en gazons krijg je meteen al het lentegevoel. 

 

Bijen en hommels houden van nectar en stuifmeel 

Naast dat het een verfraaiing is van de bermen en grasvelden zijn ze ook nuttig voor de biodiversiteit. Bijen en hommels zijn zo vroeg in het jaar dol op de nectar en stuifmeel van deze bloemen omdat er nog weinig andere planten in bloei staan.  

 

Afsterven 

Na het uitbloeien van de bloemen blijven de groene delen van de bolgewassen bezig om ondergronds een voedselvoorraad op te bouwen. Het kost tijd en ook energie. Dat is te zien door de langzaam geel wordende verkleuring van de bladeren en het afvallen van de bloemen. Het is dus van groot belang om niet na de bloei alles af te maaien. 

 

Insecten eten van het afgestorven loof 

We laten de overblijfselen van de verschillende soorten bol- en knolgewassen tot circa acht weken na de bloei liggen. Dit is misschien een minder fraai gezicht, maar we wachten vanwege een goede reden met het verwijderen van de dode stengels en bladeren. De afgestorven resten zijn namelijk een goede voedselbron voor hun omgeving. Insecten zijn dol op dit loof. En doordat we ze op een natuurlijke manier laten afsterven is er grotere kans op een terugkerende bloei.  

Zo kunnen we het jaar erop opnieuw genieten van de rijkelijke bloei. 

 

Stel gerust uw vragen 

Heeft u vragen over de werkzaamheden die Team Buitendienst onderneemt in de lente? Of wilt u een stuk groen voordragen voor het planten van narcissen of krokussen? Neem dan contact op met de gebiedsbeheerders. U kunt hen bereiken door te mailen naar gebiedsbeheerders@gemeenteAltena.nl of door te bellen naar de gemeente 0183-516100.